Campionii reabilitării termice a blocurilor

  • ClientTurpis
  • Current Status of the ProjectPending for Approval
  • Starting Date8-09-2014
  • Completion Date15-05-2015
  • Estimated Time1 year
Bloc-1G-al.-Fizicienilor-nr.-1441

Sectorul 3 a devenit în ultimii patru ani, una dintre primele unități urbane în ceea ce privește reabilitarea termică.

Din 2012 până în prezent, în Sectorul 3 au fost reabilitate 404 blocuri, adică peste 30.000 de apartamente, alte 261 de blocuri urmând să fie recepționate în următoarele luni.

Dintre acestea, prin „Programul local multianual privind creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe” s-au executat lucrări la 358 de blocuri, urmând ca pentru alte 944 de blocuri să se demareze lucrările de reabilitare în funcţie de bugetul alocat.

Persoanele interesate de reabilitarea termică prin programul local trebuie să depună următoarele acte:

– solicitarea de înscriere în programul local TIP;

– hotărârea adunării generale a proprietarilor TIP;

– fişa tehnică a blocului de locuinţe TIP;

– lista proprietarilor cu specificarea exactă a cotei părţi şi a suprafeţei utile TIP;

– contractul de mandat în două exemplare.

Reabilitare pe fonduri europene

De asemenea, locuitorii Sectorului 3 îşi pot reabilita termic blocul prin fonduri europene, Primăria Sectorului 3 fiind pe primul loc la nivel naţional privind absorbţia de fonduri europene. În acest mandat Primăria Sectorului 3 a accesat 85% din valoarea totală a fondurilor europene pentru reabilitarea termică.

Reabilitarea termică prezintă multiple avantaje. În primul rând, ea conduce la reducerea substanțială a costurilor de întreținere pentru locuitorii Sectorului 3 (cu până la 30 – 40%), face apartamentele mai călduroase iarna și mai răcoroase vara. Economiile la energia termică nu sunt deloc neglijabile. Totodată, reabilitarea termică va genera o transformare urbană de amploare, implicând modernizarea spațiilor dintre blocuri. Practic, de reabilitarea termică sunt legate multe alte proiecte menite să schimbe cu totul spațiile dintre blocuri, adică să le facă mai utile și mai atrăgătoare.

Reabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 3 a redus facturile la încălzire cu aproximativ 40%. Astfel, dacă înainte de reabilitare proprietarul unei garsoniere trebuia să scoată din buzunar în jur de 160 de lei, după reabilitarea termică factura lunară medie a scăzut la aproximativ 100 de lei. Proprietarii apartamentelor de două camere care înainte de reabilitare plăteau în lunile de iarnă aproximativ 260 de lei, după reabilitare au plătit în medie doar 170 de lei. Situația este similară și la apartamentele de trei camere, unde facturile medii pe timp de iarnă se ridicau la aproximativ 320 de lei înainte de reabilitare, iar după finalizarea lucrării de anvelopare termică a blocurilor au scăzut la 220 lei. De asemenea, proprietarii apartamentelor cu patru camere plătesc în prezent, în medie, 290 de lei în loc de 420 lei înainte de reabilitare.

În acest moment, 261 de blocuri sunt în curs de finalizare, ele urmând să fie recepționate în următoarele luni. Pe lângă blocurile finalizate sau cele în curs de finalizare, Primăria Sectorului 3 va depune dosare pentru reabilitarea termică pe fonduri europene pentru 493 de blocuri, în cadrul „Programului Operaţional Regional 2014-2020”.

Comentarii facebook

Alte Proiecte